#860202

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Δρ. Λεωνίδα Θ. Πουλιόπουλου: Φωτογραφικό αφιέρωμα στην Παροικία των καστοριανών της Νέας Υόρκης

Ο Δρ. Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος είναι μέλος της Συγκλήτου Επιστημόνων της Ακαδημίας με ειδίκευση στη Διοίκηση
& Πολιτιστική Διαχείριση
Μία έκθεση που αποτίει φόρο τιμής στους πρωτοπόρους “Αργοναύτες” της μετανάστευσης για ένα καλύτερο αύριο

     Η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» για δεύτερη φορά θα συμμετέχει φέτος στην Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, εκθέτοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό από μια άλλη Καστοριά που μεγαλούργησε στην Αμερική και κυρίως στην Νέα Υόρκη. Αν θελήσει κανείς να δει την τότε μετανάστευση των Καστοριανών που ξεκίνησε ήδη πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, από κάθε πλευρά και όχι μονοδιάστατα, σίγουρα δεν θα έφθανε όχι μόνο ένα άρθρο αλλά ούτε και ένα ογκώδες βιβλίο.
     Οι παροικία των καστοριανών στην Νέα Υόρκη όπως γράψαμε και άλλη φορά άρχισε να παίρνει  “σάρκα και οστά” ως είθισται να λέγεται, με την δημιουργία του Συλλόγου Καστοριέων «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Νέας Υόρκης το 1910. Οι πρωτοπόροι που άνοιξαν τον δρόμο της ξενιτειάς ήταν αφορμή να ακολουθήσουν και άλλοι, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο Σύλλογος, που είχε τεράστια προσφορά στη δημιουργία διαφόρων βασικών υποδομών της Καστοριάς, όπως το δίκτυο ύδρευσης αργότερα ο ηλεκτροφωτισμός και ένα σωρό άλλα πολιτισμικά, περιβαλλοντικά, φιλανθρωπικά  και πατριωτικά έργα με την συμμετοχή του ακόμη και στους απελευθερωτικούς αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία.
     Στην έκθεση αυτή μεταξύ 5-8 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, θα εκτεθεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, που θα καταδεικνύουν κυρίως στους νέους γουνοποιούς και όχι μόνο, την προσφορά των απόδημων καστοριανών στην επιχειρηματικότητα της γούνας και στην γενέτειρά των, που τους αξίωσε να γνωρίσουν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα, το οποίο μπορεί σήμερα να πλήττετε αλλά σύντομα ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει από τις ενδείξεις που διαφαίνονται.
     Η κίνηση αυτή θα είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις γενιές που τόλμησαν και πάλεψαν  στην ξενιτειά για ένα καλύτερο μέλλον το οποίο απόλαυσαν οι διάδοχοι και επίγονοί τους και κατ’ επέκταση όλες οι νεότερες γενιές. Σήμερα δυστυχώς το ιστορικό αυτό γεγονός δεν είναι επαρκώς καταγεγραμμένο αξιολογημένο και αναγνωρισμένο, πλην κάποιων εκδηλώσεων που έγιναν και γίνονται κατά καιρούς από κάποιους φορείς και τον Δήμο Καστοριάς. 

 
Αφίσα
   Η έκθεση αυτή έχει ως στόχο αφενός να αποτίσει φόρο τιμής στα πρωτοπόρα ανήσυχα πνεύματα της Καστοριάς, που μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο, να καταγράψει την ιστορία τους και την προσφορά τους και να διασώσει μέσω  ψηφιοποίησης το σπάνιο αυτό υλικό, που αποτελεί πολιτισμικό κεφάλαιο, αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε.  
     Εμείς ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή θα είναι το ξεκίνημα και η αφορμή για ένα νέο εγχείρημα μιας κίνησης, που θα παντρεύει την ιστορία με τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Καστοριάς και κυρίως οι γουναράδες θα πρέπει να καταλάβουν ότι, η ιστορία και μάλιστα όταν είναι τόσο πλούσια και περιπετειώδης, αποτελεί ισχυρότατο συγκριτικό πλεονέκτημα για όλο τον κλάδο. Επομένως οποιαδήποτε δαπάνη για  στην ιστορία του κλάδου αποτελεί επένδυση και όχι ένα μη ανταποδοτικό έξοδο.
    Η ιστορία δημιουργεί μύθους, ο μύθος δημιουργεί πρότυπα, μετατρέπεται σε κοινωνική ανάγκη και η ανάγκη δημιουργεί επιθυμίες, τις οποίες καλύπτουν τα προϊόντα.  Εμείς κάνουμε το χρέος μας και αναδεικνύουμε αυτό το στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα. Στους φορείς και τους επιχειρηματίες επαφίεται εάν το εκμεταλλευτούν και το αξιοποιήσουν.
     Στην προσπάθεια αυτή ας βοηθήσουν όλοι όσο μπορούν, κυρίως με την παρουσία τους στην έκθεση, διότι έτσι θα δείξουμε ότι τιμάμε και εκτιμάμε τις προσπάθειες όλων αυτών των ιστορικών προσώπων, που μόχθησαν και αγωνίσθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για εκείνους, όσο και για τα παιδιά τους και την γενέτειρα τους που απλόχερα στήριξαν και στηρίζουν.
      Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που θα παρουσιαστεί στο περίπτερο της Ακαδημίας τις μέρες τις έκθεσης, προέρχεται κατά πλειονότητα από καρπούς πολυετών ερευνών του συμπολίτη μας ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Ιωάννη Τσακιρίδη και προέδρου της Ακαδημίας, ο οποίος και αφιέρωσε δεκάδες ώρες επεξεργασίας και καταγραφής του εν λόγω υλικού από οικογενειακά και άλλα αρχεία παλαιών καστοριανών οικογενειών, πραγματοποιώντας μια αξιόλογη προσπάθεια στην διάσωση και καταγραφή της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού της Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου