#860202

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Συμμετοχή της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" στην 106η Επέτειο για την Απελευθέρωση της Καστοριάς από την Οθωμανική Κυριαρχία 11/11/2018


     Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, ημέρα της 106ης Εθνικής Επετείου Απελευθέρωσης της Καστοριάς, ο επιστημονικός οργανισμός της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης", συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο του κ. Ιωάννη Τσακιρίδη, μουσικολόγο, ο οποίος και παρέστη ανελλιπώς σε όλες τις εθιμοτυπικές εθνοθρησκευτικές εκδηλώσεις της Καστοριάς. Ειδικότερα δε συμμετείχε στον Όρθο και την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουζεβίκη (Αγίου Μηνά), στην λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού και των Τιμίων Λειψάνων Αυτού προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στην επίσημη Δοξολογία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στην τελετή της Επιμνημόσυνης Δέησης του Ηρώου των Πεσόντων της Πλατεία Μακεδονομάχων και την παρακολούθηση της παρέλασης στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου. Είναι σημαντικό επίσης να λεχθεί ότι ο κ. Τσακιρίδης κατά την επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που παρευρέθηκε την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων στην Καστοριά, τόνισε εμφατικά ότι "Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική", υπενθυμίζοντας στον ίδιο και λόγω της κρητικής του καταγωγής του ότι Κρήτες και Μακεδόνες την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, πολέμησαν σύσσωμοι για να σώσουν την Μακεδονία από την βουλγάρικη επιβουλή και ότι έχει καθήκον να διαφυλάξει τα κεκτημένα της πατρίδας μας σε κάθε περίσταση που απαιτηθεί αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου της Ακαδημίας από τον κ. Τσακιρίδη, εμπρός του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη επί της πλατείας Μακεδονομάχων με συγκίνηση βροντοφώναξε ενώπιον των πολιτικών, στρατιωτικών, θρησκευτικών και δικαστικών Αρχών της Καστοριάς αλλά και ενώπιον της εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου αλλά και ενώπιον του προέδρου της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ".


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΛΜΠΟΥΜ
 Τάκης Κλαζίδης





Μετά το τέλος της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουζεβίκη (Αγίου Μηνά).




Μετά το τέλος της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουζεβίκη (Αγίου Μηνά) μαζί με τον αγαπητό φίλο κ. Ιάκωβο Παντελίδη,ιδιοκτήτη του Hotel Pantelidis στη Πτωλεμαίδα, ο οποίος διακρίνεται για την ευαισθησία του σε ζητήματα της πατρίδας και της Μακεδονίας μας.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Ιωάννης Τσακιρίδης δίπλα στην ανθοστολισμένη εικόνα του στρατηλάτη Αγίου Μηνά, ελευθερωτή τιμωμένου Αγίου της Καστοριάς.

Αναμένοντας την έξοδο της εικόνας του Αγίου Μηνά και των Αρχιερέων.στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουζεβίκη (Αγίου Μηνά). 
Έξοδος Αρχιερέων Επισκόπων μετά το τέλος της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουζεβίκη (Αγίου Μηνά).

Λιτάνευση εικόνας Αγίου Μηνά με προορισμό την Μητρόπολη Καστοριάς.
Λιτάνευση εικόνας Αγίου Μηνά με προορισμό την Μητρόπολη Καστοριάς.

Πριν την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο του Άγνωστο Στρατιώτη,
ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης
μαζί με άλλα επίσημα πρόσωπα που μετείχαν της τελετής.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον αξιότιμο συμπολίτη μας κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη,
Υποστράτηγο και Διοικητή της Μεραρχίας Υποστηρίξεως.




Πριν την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο του Άγνωστο Στρατιώτη,
ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης
μαζί με άλλα επίσημα πρόσωπα που μετείχαν της τελετής. Παρών στον χώρο της Επιμνημόσυνης Δέησης και ο πρόεδρος της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διακρίνονται από αριστερά η Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Κοζάνης ΝΔ και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καστοριάς κ. Στέργιος Αδάμ, ο π. Νομάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο π. Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, ο πρόεδρος της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καστοριανός βιντεολήπτης Δημήτρης Τόσκος και  ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης.

Πριν την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης στο μνημείο του Άγνωστο Στρατιώτη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης είχε μία απρόσμενη συζήτηση με τον πρόεδρο της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία παρόλο που καταγράφηκε δεν προβλήθηκε σε κανένα μέσο ενημέρωσης. Ενώπιον στελεχών της ΝΔ, Αυτοδιοικητικών,δημοσιογράφων και ΜΜΕ ο κ. Τσακιρίδης ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη τα εξής "την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908 εδώ στη Καστοριά, Κρήτες και Μακεδόνες πολέμησαν μαζί για να μείνει αυτός ο τόπος ελεύθερος και ελληνικός, ο θείος μου Αργύριος Παπαδίσκος κήδεψε το ακέφαλο σώμα του Παύλο Μελά πίσω από το παλαιό Επισκοπείο της Καστοριάς με εντολή του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη" λέγοντας σε έντονο τόνο ότι "η Μακεδονίας μας κ. Μητσοτάκη είναι μια και Ελληνική, αυτό να το θυμάστε!!!!!" Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αμηχανία του, ωστόσο συνεχάρη το κ. Τσακιρίδη
για το σθένος και το ζήλο του.

Κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης. Στο πίσω μέρος των επισήμων διακρίνονται: ο Βουλευτής Κοζάνης ΝΔ και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Νεστορίου Καστοριάς κ. Πασχάλης Γκέτσιος, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καστοριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο κ. Νίκος Μπουτσιάδης, διευθυντής Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και ο π. Νομάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος.


Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, λαμβάνει το τιμητικό στεφάνι από τον κ. Νίκο Ραφαηλίδη, απόγονο μακεδονομάχου, για την κατάθεσή του στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.




Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης", κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη επί της πλατείας Μακεδονομάχων βροντοφωνάζοντας ενώπιον των πολιτικών, στρατιωτικών, θρησκευτικών και δικαστικών Αρχών της Καστοριάς αλλά και ενώπιον της εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου αλλά και ενώπιον του προέδρου της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ". Το μήνυμα το πήραν... 

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" κ. Ιωάννης Τσακιρίδης μαζί με τον τον κ. Πέτρο Αποστολίδη, μέλος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς, λίγο μετά την λήξη της τελετής κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου