#860202

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Δρ. Λεωνίδα Θ. Πουλιόπουλου: Αντίδοτο στην κρίση

    Γράφει ο Δρ. Λεωνίδας Θ.                 Πουλιόπουλος             pouliopoulos@kastoria.teikoz.gr
Με ένα πρωτότυπο και μοναδικό για την χώρα μας Μεταπτυχιακό που ήδη λειτουργεί στην Καστοριά

Παρά την γενικότερη οικονομική και κοινωνική μιζέρια που μας μαστίζει και  μας βασανίζει τα τελευταία χρόνια, με τις φοροκαταιγίδες τα χαράτσια την ανεργία και ότι άλλο βιώνουμε,  υπάρχουν και κάποιες ευχάριστες και ελπιδοφόρες ειδήσεις που μας αναπτερώνουν το ηθικό και ευελπιστούμε ότι υπάρχει ελπίδα έτσι ώστε να  δούμε το δυνατόν συντομότερο  φως στο τούνελ.
Έτσι λοιπόν δύο αρχαίες ρήσεις όπως αυτή που λέει ότι ‘’ πενία τέχνας κατεργάζεται ΄΄ και η άλλη ‘’ ανάγκας και οι Θεοί πείθονται ΄΄ ,   επαληθεύoνται, με μια  αξιέπαινη, αξιόλογη, ελπιδοφόρα και καρποφόρα ενέργεια που ξεκίνησε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, με την λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: <<Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου>>.
Σίγουρα θα διερωτηθεί κανείς, καλά που κρύβεται το ελπιδοφόρο σε αυτήν την ιδέα(τέχνας) την οποία κάποιοι συνέλαβαν και κατεργάσθηκαν, έπεισαν το ‘’θεό’’ που κρύβεται σε κάθε άνθρωπο μέσα του, να αναγκασθεί να δημιουργήσει το όραμα τους;

Όλα αυτά που προαναφέραμε έχουν σχέση με δύο λέξεις κλειδιά. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ και TAP. Το μυστικό που δεν είναι πλέον μυστικό είναι ότι, η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 θέσεις εργασίας και σε βάθος 5ετίας 10.000 θέσεις εργασίας, κατά την εκτίμηση του ΙΟΒΕ. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα χρειασθούν και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έρχεται να καλύψει το μεταπτυχιακό MOGMAT (MASTER of OIL GAS MANAGEMENT AND TRANSPORTATION), το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν(Μπακού)  και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και των Μηχανικών Αντιρρύπανσης Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
 

Ένα άλλο μεταπτυχιακό που προβλέπεται σύντομα να ξεκινήσει είναι αυτό της Διοίκησης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με πανεπιστήμιο του Κιέβου της Ουκρανίας και της Βουδαπέστης Ουγγαρίας. Έτσι μαζί με το κλασσικό μεταπτυχιακό του ΜΒΑ που λειτουργεί  εδώ και 8 χρόνια, και το Διεθνές οικονομικό συνέδριο που διεξάγει το δυστυχώς υπό κατάργηση τμήμα Διεθνούς Εμπορίου,  κατατάσσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα της Καστοριάς σε μια πρωτοπόρο και δραστήρια επιστημονική κοινότητα την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Εμείς του συντελεστές αυτών των προσπαθειών οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να τους συστήσουμε να κυκλοφορούν με σκόρδα για να μην τους ματιάσουνε τα κακά μάτια που λέει η λαϊκή θυμοσοφία.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα στην μικρή και απόμακρη Καστοριά έχει δημιουργήσει στα λίγα χρόνια δραστηριότητάς της, σημαντικότατες δράσεις στρατηγικής σημασίας για την τοπική κοινωνία  και πιστεύουμε ότι οι πρωταγωνιστές και οι  συντελεστές της  ίδρυσης των τμημάτων ΤΕΙ στην Καστοριά, να αισθάνονται υπερήφανοι και δικαιωμένοι για το έργο τους. 
Ας ελπίσουμε ότι η τοπική κοινωνία θα συνεχίζει να στηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα και θα προσπαθήσει να ξαναλειτουργήσει το υπό κατάργηση τμήμα του Διεθνούς Εμπορίου, που είναι τόσο απαραίτητο για τον εξαγωγικό κλάδο της γούνας που ευχόμαστε γρήγορα να επανακάμψει. Το τμήμα που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει την τοπική εξαγωγική  βιοτεχνία όχι μόνο δεν πρέπει  να κλείσει, αλλά απεναντίας,  θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να εκσυγχρονιστεί,  έτσι ώστε η μοναδική στον δυτικό κόσμο εναπομείνασα βιοτεχνία της γούνας να στηριχθεί με εξειδικευμένο  στελεχιακό δυναμικό. 
Οι ξένες αγορές πάλι θα επανακάμψουν και η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου θα χρειασθεί τεχνοκράτες. Το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου κάλυπτε αυτή την ανάγκη. Ας το ξανασκεφτούν λοιπόν οι αρμόδιοι διότι κλάδος χρειάζεται εκτός από καλούς εργατοτεχνίτες και ειδικούς των διεθνών αγορών για να αναπτύξουν ένα επιστημονικό και όχι εμπειρικό μάρκετινγκ.


*Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος είναι Οικονομολόγος, Καθηγητής εφ. στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής της ΕΔΗΚΑ α.ε. με πλούσιο  συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο όσο αφορά τον κλάδο της γούνας. Επίσης, διατελεί Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς "ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ'' σε ζητήματα Διοίκησης και Πολιτιστικής Διαχείρισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου