#860202

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς: Καστοριανές στο Παρίσι αρχές του 1920. Η Μαρία Μαντοπούλου μαζί με συγγενικά της πρόσωπα


ΤΕΚΜΗΡΙΟ: #46
ΤΥΠΟΣ: Φωτογραφία
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: -
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνική 
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ: Καλή
ΘΕΜΑ: #Απόδημοι_Καστοριανοί_1920_δεκ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:  Η Μαρία Μαντοπούλου καθήμενη στη μέση της φωτογραφίας κρατώντας ένα μωρό στην αγκαλιά της, μαζί με άλλα δύο άγνωστα συγγενικά της πρόσωπα στο Παρίσι, στο οποίο και διέμενε για πολλά χρόνια μαζί με τον γουνέμπορο γυιό της Βαγγέλη Μαντόπουλο.
Η Μαρία Μαντοπούλου, το γένος Παπαμαντζάρη, υπήρξε κόρη του Γραμματικού της Μητροπόλεως Καστοριάς Ιωάννη Παπαμαντζάρη και σύζυγος του καστοριανού δασκάλου Διαμαντή Μαντόπουλου, ο οποίος στα γεγονότα λίγο πριν την απελευθέρωση της Καστοριάς το 1912 δολοφονήθηκε από σώμα άτακτων τουρκαλβανών του Μπεκήρ Αγά, επειδή τόλμησε να υψώσει στον οικισμό του Μαυρόβου (σημερινό Μαυροχώρι Καστοριάς) την ελληνική σημαία. Ο θάνατος του άνδρα της στέρησε και την όρασή της καθώς από το σοκ του θανάτου του, χτύπησε στο κεφάλι μένοντας για πάντα τυφλή. Διακρίθηκε για την ευεργεσία και το φιλανθρωπικό της έργο στην παροικία των καστοριανών του Παρισίου, έχοντας την προσωνυμία "Η μάνα του Σχολείου" λόγω των ευεργετημάτων της για την λειτουργία ενός ελληνικού σχολείου στο Παρίσι. Υπήρξε μητέρα της Θεανούς Μαντοπούλου, συζύγου του καστοριανού λογοτέχνη Αργύριου Παπαδίσκου.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1940 δεκ.
ΠΕΡΙΟΧΗ: Καστοριά
ΣΥΛΛΟΓΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Άγνωστος. 
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, 2 Απριλίου 2017
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ #Παροικία_καστοριανών_Παρισίου_1920_δεκ, #Παροικία_καστοριανών_Παρισίου
#Οικογένεια_Μαντοπούλου, #Οικογένεια Παπαμαντζάρη, #Μαντοπούλου_Μαρία, 
#Άγνωστα_Πρόσωπα_1920_δεκ, 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου