#860202

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς: Ο Γάμος των καστοριανών Αργύρη Παπαδίσκου και Θεανούς Μαντοπούλου στη Νέα Υόρκη το 1915


ΤΕΚΜΗΡΙΟ: #36
ΤΥΠΟΣ: Φωτογραφία
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: -
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνική 
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ: Πολύ Καλή
ΘΕΜΑ: #Γάμοι_καστοριανών_1910_δεκ,
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο γάμος των απόδημων καστοριανών της Αμερικής των αρχών του 20ου αι. Αργύρη Παπαδίσκου (1882-1955) και Θεανούς Μαντοπούλου (1890-1962). Επίσης, στη φωτογραφία διακρίνονται 2 από τα αδέρφια του Αργύρη, πρώτος από αριστερά ο Αλέξανδρος Παπαδίσκος και δεύτερος ο Κωνσταντίνος Παπαδίσκος. Η λήψη της φωτογραφίας πραγματοποιήθηκε σε κάποιο φωτογραφείο της Νέας Υόρκης, το οποίο και την εκτύπωσε επιχρωματισμένη, μέθοδος πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή. 
  Ο Αργύρης Παπαδίσκος αρχές του 20ου αι. ξενιτεύτηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε με την κατεργασία και το εμπόριο των γουναρικών αναπτύσσοντας παράλληλα καλλιτεχνικές δεξιότητες ενασχολούμενος με την μουσική, τη φωτογραφία και τη λογοτεχνία. Στη Καστοριά έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός μέσα από το συγγραφικό του έργο, εκδίδοντος ποιητικές συλλογές αλλά και θεατρικά έργα εθνικού και ιστορικού περιεχομένου. 
   Η Θεανώ Μαντοπούλου υπήρξε κόρη του μάρτυρα δασκάλου Διαμαντή Μαντόπουλου, ο οποίος στη διάρκεια των πολεμικών γεγονότων πριν από την απελευθέρωση της Καστοριάς δολοφονήθηκε στον οικισμό του Μαυρόβου από τους τουρκαλβανούς άτακτους του Μπεκήρ Αγά.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1915
ΠΕΡΙΟΧΗ: Νέα Υόρκη
ΣΥΛΛΟΓΗ: Μαρία Παπαδίσκου
ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Μαρία Παπαδίσκου
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Άγνωστος. 
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, 16 Μαρτίου 2017
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ#Απόδημοι_Καστοριανοί_1910_δεκ., #Απόδημοι_Καστοριανοί_Νέας_Υόρκης_1910_δεκ.,
#Παπαδίσκος_Γ_ Αργύρης_1882_1955, #Μαντοπούλου_Δ_Θεανώ_1890_1962, #Οικογένεια_Μαντόπουλου, 
#Οικογένεια_Παπαδίσκου, #Γάμοι_καστοριανών_1910_δεκ.,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου