#860202

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς: Βόρεια Μερική Άποψη της Καστοριάς το 1917


ΤΕΚΜΗΡΙΟ: #34
ΤΥΠΟΣ: Φωτογραφία
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: -
ΓΛΩΣΣΑ: Ελληνική 
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ: Μέτρια
ΘΕΜΑ: #Τοπιογραφία_Καστοριάς
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη πόλη της Καστοριάς εγκαταστάθηκε Σύνταγμα Γαλλικού Στρατού της Στρατιάς της Ανατολής, καθώς η Ελλάδα υποστήριξε τη συμμαχία της Ανταντ, ενεργώντας καθοριστικά για την νίκη ενάντιον των γερμανών και βούλγαρων στον Ανατολικό Μέτωπο. Μαζί με τους γάλλους στρατιώτες το Σύνταγμα είχε στη διάθεσή του και φωτογράφους ανταποκριτές για την καταγραφή των πολεμικών γεγονότων, οι οποίοι βέβαια δεν περιορίστηκαν στην αποτύπωση της στρατιωτικής ζωής αλλά εκδήλωσαν και μια πιο καλλιτεχνική διάθεση καταγράφοντας συνοικίες και τοπία της Καστοριάς σε μοναδικές και πρωτότυπες λήψεις. 
    Στην φωτογραφία παρουσιάζεται μερική Άποψη της βόρειας πλευράς της πόλης Καστοριάς από τον παραλίμνιο βορειοδυτικό δρόμο που οδηγούσε στη θέση "Λιβάδια", όπου σήμερα υπάρχει σε διαπλάτυνση με δεντροστοιχίες από πλατάνια και οδηγεί στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας πάνω στο ύψωμα διακρίνεται το Κουρσουμλί (μολυβδοσκέπαστο) Τζαμί και από κάτω η χαρακτηριστική δεντροστοιχία από λεύκες στο τοπωνύμιο "Αραλούκι", όπου άραζαν τις βάρκες τους οι έλληνες και τούρκοι ψαράδες της περιοχής. Στη κορυφή του λόφου δεσπόζουν επιβλητικά τα δίδυμα κονάκια του τούρκου Κιαζήμ-Μπεή (μετέπειτα οικία Βαλαλά), τα οποία και οριοθετούν την ελληνική από την τουρκική οικιστική  ζώνη στο ορεινό όγκο του αστικού ιστού. Στο κέντρο της φωτογραφίας στο βάθος διακρίνεται το Γυαλί Τζαμί, το οποίο ήταν χτισμένο ακριβώς δίπλα στη λίμνη εξ ού η και η ονομασία του που στη τουρκική γλώσσα σημαίνει τοποθεσία δίπλα σε νερό. Επίσης, στο ύψωμα στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται η μεγάλη σε μέγεθος οικία Μπετλή, η οποία εκείνη την περίοδο στέγαζε τον ορφανοτροφείο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι και η "γυμνή" τούμπα του Αγίου Αθανασίου που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του λόφου, η οποία σήμερα είναι κατάμεστη και δεντροφυτεμένη από ψηλά πεύκα και άλλα είδη φυτών και θάμνων.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 1917
ΠΕΡΙΟΧΗ: Καστοριά
ΣΥΛΛΟΓΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΚΑΤΟΧΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Ιωάννη Μ. Τσακιρίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: Άγνωστος. 
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης ©
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΑΓΤΚ «Θωμάς Μανδακάσης», Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ: Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης, 16 Μαρτίου 2017
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: #Τοπωνύμιο_Αραλούκι_Βόρειας_πλευράς_της_Καστοριάς, 
#Φωτογραφίες_Γαλλικής_Στρατιάς_της_Ανατολής, #Τζαμί_Γυαλί_1910_δεκ, #Τζαμιά_της_πόλης_Καστοριάς_1910_δεκ, #Τζαμί_Κουρσουμλί_1910_δεκ., #Βόρεια_άποψη_της_Καστοριάς_1910_δεκ, #Κονάκια_Κιαζήμ_Μπεή_1910_δεκ, #Κονάκια_Κιαζήμ_Μπεή, #Οικία_Μπετλή_1910_δεκ, 
 #Τούμπα_Αγίου_Αθανασίου_1910_δεκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου