#860202

Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας κ. Ιωάννη Τσακιρίδη στην έκθεση βυζαντινής Τέχνης «Το πρόσωπο της Θεοτόκου μέσα στον χρόνο» που πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Βέργουλα 30/05/2016Ο χώρος έκθεσης αγιογραφιών της Θεοτόκου του Εργαστηρίου Αγιογραφίας Non Stop” της Ι.Μ. Καστοριάς

     Τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30, στον χώρο του αρχοντικού Βέργουλα στη Καστοριά, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μια ενδιαφέρουσας και αξιόλογης έκθεσης αγιογραφίας με θεματικό τίτλο «Το πρόσωπο της Θεοτόκου μέσα στον χρόνο», με την από κοινού ευγενή επιστασία και επιμέλεια του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς “Non Stop”, του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της «Associazione Archeosofica» της Φλωρεντίας, των Εργαστηρίων Αγιογραφίας του Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» Κοζάνης, παρουσιάζοντας αγιογραφικές συνθέσεις των μαθητών τους.

Γενική άποψη του χώρου, όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση


Αφίσα της έκθεσης
    Η έκθεση άρχισε την καλλιτεχνική της διαδρομή πριν λίγες μέρες στη πόλη της Κοζάνης, ακολούθως στη Καστοριά και με τελική κατάληξη στην Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου και θα παρουστεί το σύνολο αγιογραφικών συνθέσεων στo Lugarno Guiccardini.
    Στόχος της έκθεσης είναι η διαχρονική μελέτη της Θεοτόκειας καλλιτεχνικής εικονοπλασίας, η φιλία και άμιλλα των αγιογράφων μεταξύ διαφορετικών τόπων και χωρών, μέσα από τη δημιουργία ενός δημιουργικού εικαστικού διαλόγου.
     Μετά το πέρας των εγκαινίων, τα οποία και τελέστηκαν από τον μητροπολίτη Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ, τον λόγο έλαβαν οι καθηγητές των Εργαστηρίων Αγιογραφίας καθώς και ο διακεκριμένος καθηγητής Θεολογίας κ. Κεσελόπουλος προκαλώντας τα ευμενή σχόλια του ακροατηρίου για την μεστότητα και κατάρτιση του λόγου του αναφερόμενος, στα ήθη και τις αξίες που πρέπει να διέπουν την τέχνη της αγιογραφίας και του αγιογράφους. 
Ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ τελεί τον καθιερωμένο Αγιασμό

 
     Στη εν λόγω εκδήλωση, έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της Ακαδημίας μας κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, προσκεκλημένος του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς “Non Stop”, ο οποίος και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο που επιτελείται τόσο από τους μαθητές αλλά και από το διδακτικό προσωπικό, ιδιαίτερα δε του πάτερ Γεώργιου Χουζούρη και Θεοχάρη Σκαπέρδα.

Κατά τη διάρκεια του Αγιασμού. Διακρίνονται εξ αριστερών 1) Ανέστης Κασελόπουλος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, 2) Ιωάννης Τσακιρίδης πρόεδρος της Ακαδημίας, 3) Σωτήριος Αδαμόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, 4) Θεοφύλακτος Ζυμπίδης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού - Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας


Ο πρόεδρος της Ακαδημίας μας κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, θαυμάζωντας τις αξιόλογες αγιογραφικές δημιουργίες των Εργαστηρίων


      Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς, θερμά ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στο παραγόμενο ποιοτικό αποτέλεσμα της Έκθεσης και την συνεπή συγκρότηση και πραγματοποίησή της, πολύ περισσότερο δε στο Εργαστήριο Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς “Non Stop”, το οποίο αθόρυβα επιτελεί ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό και μορφωτικό έργο δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να εντρυφήσουν στην θεία τέχνη και σπουδή της Αγιογραφίας. Η Ακαδημία μας, θα μεριμνήσει ιδιαίτερα, ώστε στις μελλοντικές εκδηλώσεις να αναδείξει το σπουδαίο αυτό έργο του Εργαστηρίου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ασπάζωντας τον αξιοσέβαστο μητροπολίτη Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ, άοκνο υποστηρικτή και συμπαραστάτη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς “Non Stop”

Χειρόγραφα εμπορικά κατάστιχα της παλαιάς καστοριανής οικογένειας Βέργουλα, τα οποία και εκτίθενται στον εσωτερικό χώρο του αρχοντικού εντός ειδικών εκθεσιακών προθηκών, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική ιστορία της Καστοριάς.


Παρατηρώντας με ευλάβεια και θαυμασμό τις αξιόλογες αγιογραφικές δημιουργίες των Εργαστηρίων

Το ζεύγος Βασίλειου και Αφροδίτης Βέργου, παλαιοί ιδιοκτήτες του αρχοντικού Βέργου, το οποίο και δωρήθηκε στον Δήμο Καστοριάς από τη Μαλαμάτη και την Έλλη Βέργου

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ τελεί τον καθιερωμένο Αγιασμό πριν την έναρξη των εγκαινίων της έκθεσης αγιογραφίαςΕυλογία σταυρού και αγιασμού από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ

Ομιλία της θεολόγου Χριστίνας Ματιάκη εκπρόσωπο των Εργαστηρίων Αγιογραφίας της Κοζάνης
Ομιλία του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ. Διακρίνονται δίπλα οι Roberta Capezzuoli εκπρόσωπος του Εργαστηρίου της Φλωρεντίας και η Χριστίνα Ματιάκη εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Κοζάνης

Δίπλα σε ένα εκλεκτικής ομορφιάς και τέχνης ψηφιδωτό της Θεοτόκου, φιλοτεχνημένο απο την Στέλα Σκρέκα

Όψεις από τους χώρους των εκτιθόμενων αγιογραφιών στους εσωτερικό του αρχοντικού Βέργου
Όψεις από τους χώρους της έκθεσης. Σε πρώτο πλάνο ο μπουφές της δεξίωσης των εγκαινίων καθώς και στο βάθος επισκέπτες παρατηρώντας τα εκθέματα.
Μαζί με τον διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Ανέστη Κεσελόπουλου.
Μαζί με τον πάτερ Γεώργιο Χουζούρη, εξαίρετο καλλιτέχνη και δάσκαλο του Εργαστηρίου Αγιογραφίας “Non Stop” της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, ο οποίος αθόρυβα και ουσιαστικά προσφέρει στη Καστοριά μέσω της θείας τέχνης και σπουδής της Αγιογραφίας.
O διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, κατά τη διάρκεια της διάλεξής του στην οποία εντυπωσίασε με την μεστότητα και πληθωρικότητα του λόγου του αναφερόμενος, στα ήθη και τις αξίες που πρέπει να διέπουν την τέχνη της αγιογραφίας και του αγιογράφους.
Ομιλία της Roberta Capezzuoli εκπρόσωπο του Εργαστηρίου της Φλωρεντίας
Κατά τη διάρκεια του Αγιασμού. Διακρίνονται εξ αριστερών 1) Μαρία Αντωνίου βουλευτής ΝΔ Καστοριάς, 2) Ανέστης Κεσελόπουλος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, 3) Ιωάννης Τσακιρίδης πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς, 4) Σωτήριος Αδαμόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, 5) Θεοφύλακτος Ζυμπίδης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού - Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας


1 σχόλιο: